Хвилястий папужка  вид справжніх папуг, єдиний представник свого роду.


Зовнішній вигляд


  Довжина тіла 17—19,8 см, крил — 9,3— 9,4 см, хвоста — 8—10 см; вага 40—45 г. Завдяки хвосту здається набагато більшим. Основне забарвлення оперення захисного трав'янисто-зеленого кольору. Передня частина голови і горло жовті. На щоках по витягнутій фіолетовій плямі, які покривають одне з двох-трьох розташованих з кожного боку горла чорних плямочок. Задня частина голови, карк, верх спини і крижі яскравого ясно-зеленого кольору з темною хвилястістю. Хвилястість на голові від тонкої і ніжної переходить до крижів в ширшу і грубішу. Два щонайдовші пера хвоста чорнувато-сині, решта зеленувато-синіх з широкою жовтою облямівкою в середині. Махове пір'я першого порядку зелене, зовні жовті. Кінці опахал облямовані чорною смужкою, в середині жовті плями, які утворюють смужку в нижній частині крила. Махові другого і третього порядку коричнево-чорні з жовтим обідком. 
 Це дуже стрункі красиві папужки з відносно високими ногами, товстим, дуже могутнім дзьобом, зігнутим як у хижих птахів. У більшості папуг на внутрішній стороні наддзьоб'я є вузькі рогові зубці, які на зразок напилка відточують передню частину наддзьоб'я і очищають зерна від лушпиння, а також використовуються для зриву плодів і їх розгризання. Хвіст у них довгий, ступінчастої форми. Очі темно-сині, райдужка біла. Дзьоб у пташенят — чорний, у дорослих птахів — солом'яний-жовтий, зеленуватий. Над дзьобом птахів є добре виражена восковиця. Стать птахів легко розрізняють за кольором восковиці: у дорослого самця вона яскраво-синя, у самки — безбарвна або коричнева.


Спосіб життя
 Населяють напівпустельні і степові місцевості, віддаючи перевагу ділянкам з рідкісними деревами. Ці папужки стрімкі у польоті і витончені в рухах, добре ходять по землі і лазять по деревах. Живуть зграями.

Історія виду

 Хвилястих папужок вперше описав в 1805 році англійський природодослідник Д. Шоу. Тоді ж його колега художник Г. Ноддер зробив перший малюнок цього птаха. Біноміальна назва хвилястого папужки Melopsittacus undulatus відбулася від грецького melos — «спів» і psittacos — «лякати» і латинськогоundulatus — «хвилястий». Отже повністю його назва може бути перекладена як «співочий хвилястий папуга». У 1831 році відвідувачі музею Товариства К. Ліннея вперше побачили опудало цього птаха.

 Співробітник музею Лондонського зоологічного товариства орнітолог Д. Гульд в 1837 році вперше описав життя хвилястих папужок в природі настільки добре, що пізніші спостереження не додали майже нічого істотно нового дотепер.


Історія розведення і утримання

 До Європи вперше ввезені Д. Гульдом в 1840 році. З цього часу хвилястий папужка з'являється в Англії, Франції, Бельгії та Німеччини. У наступні роки почалося масове вивезення цих птахів з Австралії.Папужок сотнями і тисячами відловлювали великими мережами. Клітини з птахами переправляли на кораблі, що відходять в Європу. При перевезенні величезна кількість птахів через погане годування і тісноти гинуло.Через десять років після появи перших партій хвилястих папужок в газетах з'явилися повідомлення про їх успішне розведення в неволі. 
 


  У 1854 році в газеті «Bulletin de la Soc. Imp. D'acclimatation de France »виходить стаття« Note sur la Perruche ondulee », де Жюль Делон (Jules Delon) вперше описав зміст і розведення хвилястого папужки, яке вдалося французькому любителю птахів СОЛНА. Цілком можливо, що це не було першим фактичним успіхом розведення, так як багато хто тоді намагалися отримати в неволі потомство від хвилястого папужки, проте не збереглося точних даних. 
 У 1854 році в газеті «Bulletin de la Soc. Imp. D'acclimatation de France »виходить стаття« Note sur la Perruche ondulee », де Жюль Делон (Jules Delon) вперше описав зміст і розведення хвилястого папужки, яке вдалося французькому любителю птахів СОЛНА. Цілком можливо, що це не було першим фактичним успіхом розведення, так як багато хто тоді намагалися отримати в неволі потомство від хвилястого папужки, проте не збереглося точних даних. У 1859 році Карл Боллє (Karl Bolle) публікує статтю в «Gabanis Jornal for Ornithologie» і повідомляє про перше розведення в Німеччині. Це вдалося графині фон Шверін, що жила в 1855 році в Берліні. У той час хвилясті папужки жили вже в багатьох містах Європи, але були дуже дорогі, тому їх могли придбати лише заможні люди.Великі торгові фірми Голландії, Бельгії та Франції повністю задовольняли попит на хвилястих папужок. До 1860 року більшість зоопарків Європи вже мали свої популяції хвилястих папужок.У 1881 році Карл Русс дає докладний опис дикої форми хвилястого папужки, окремо описуючи самку і самця. При цьому Русс вказує довжину папужки - 21 - 26 см, але цей розмір отримано шляхом не загальноприйнята вимірювань папужки (голова - кінчик хвоста), а виміром від кінчика дзьоба через голову і спину до кінця хвоста.

                       Цікаві факти про хвилястих папужок 


Хвилясті папуги є найпопулярнішими декоративними птахами в світі.
Люди можуть розрізнити 16 зображень в секунду, а хвилястий папужка - 150 зображень за секунду.
Хвилясті папуги бачать світ в кольорі. У собак, до речі зір чорно-білий.
В природніх умовах хвилясті папужки тримаються великими зграями чисельністю до 1000 особин.
Хвилясті папужки можуть чути звуки в діапазоні від 400 до 20000 герц.
Хвилястий папуга розумний щоб порахувати до трьох.
Наукова назва - Melopsittacus undulatus.

Папугам не можна давати шоколад, алкоголь, сіль, авокадо, це для них отрута.
Ці маленькі пташки бувають різноманітних кольорів, але яйця несуть завжди білі.
Хвилястий папуга може повернути голову до 180 градусів.
Хвилястий папужка приблизно в 2000 (дві тисячі) разів легший від дорослої людини.
Вони бувають: білі (альбіноси), зелені, жовті (лютіноси), сірі, сині.

Всі хвилясті папужки в дикій природі мають зелений колір оперення, жовта голова і чорні хвильки на спині.
Хвилясті папужки жили ще 5млн. років в Австралії.
Папуги в диких умовах моногамні, вони утворюють пари на все життя. Пам'ятайте про це, коли захочете їх розлучати!
Деякі особи можуть дожити до 20 років!
Новонароджені хвилясті папужки важать 2 грами, а дорослі 28-30 грам.
Температура тіла хвилястих папужок - 41 С.
Хвилястий папуга розумніший більшості тварин.
Деякі хвилясті папуги можуть запам'ятати 100 слів і більше.
Серце хвилястого папужки б'ється понад 200 разів за хвилину!
Одомашнених хвилястих папуг більше ніж диких.
Папужки бувають правші і лівші, як люди. Якщо тримає напр. шматочок фрукту в правій лапці, значить правша, в лівій - лівша.
Хвилясті папужки сплять по 10-12 годин за добу.





Коментарі